Jak se v rodinném hospodaření vyhnout finančním problémům

01.10.2011 10:43

Podle odborníků jsou rodinné finance mnohem více ovlivněny úrovní finančního plánování domácností než vnějšími faktory způsobenými ekonomickými výkyvy. Pro rodinné finance proto přinášíme pár rad, které platí stále. Jestli se chcete vyvarovat finančních problémů, měli byste podle finančních expertů dodržovat při hospodaření se svými penězi několik základních pravidel.

1. Velmi důležité je ujasnit si své priority. Přesné stanovení dlouhodobých, strategických a životně důležitých cílů je základním předpokladem finanční stability, kterou neohrožují krátkodobé výkyvy v ekonomice. Mezi takové cíle patří osobní renta, bydlení, vzdělání dětí mnohé další.

2. Každý člověk by měl v době, kdy nemusí řešit žádné problémy myslet na krátkodobou finanční rezervu. Její optimální výše by měla dosahovat šest měsíčních platů, které bude moci využít v případě jakýchkoliv nečekaných změn. Odborníci doporučují mít polovinu z těchto peněz v likvidní formě na bankovních účtech a druhou polovinu zhodnocovat prostřednictvím konzervativních finančních produktů či spořících účtů. A nezapomeňte, peníze na šest měsíců jsou nutné minimum.

3. Při investování by mělo být dodrženo základní pravidlo diverzifikace, což znamená volit různé měny, regiony, typy cenných papírů a finančních produktů.

4. Spekulace na růstu či poklesu trhu se zpravidla nevyplácí. Pravidelné investování na měsíční bázi bez ohledu na měnící se okolnosti umožňuje díky tzv. složenému úroku vydělávat i na poklesech trhů. Emoce bývají při investování špatným rádcem. Nenechte se zneklidnit a důsledně dodržujte svou dlouhodobou investiční strategii.

5. Svůj finanční plán upravte pouze na základě životních změn, nikoliv tržních. Své obavy a životní změny prokonzultujte s odborníkem.

6. Pokud se vám začne zdát neperspektivní odvětví, v němž pracujete, systematicky začněte zjišťovat vaše možnosti na změnu zaměstnání. Ekonomické výkyvy, kdy některá odvětví naberou klesající trend, jsou běžné a změna zaměstnání pro vás může být velkým přínosem. Nejednejte však v tomto ohledu zbrkle a vždy si nejprve zajistěte potřebnou finanční rezervu.

Vyhledávání

Kontakt

Ops-Brno Ing. Jaroslav Navrátil
+420 723 571 411